Veilig over straat; zelfs in het donker

Veilig over straat; zelfs in het donker

Wat als je ’s avonds alleen over straat moet? Hoe denk je daarover? Gedraag jij je angstig of kun je je gevoel verbergen? Vrijwel alle meisjes en vrouwen hebben hier helaas mee te maken. Je kunt nog zo stoer en sterk zijn, maar als wij, vrouwen, het tegen een man moeten opnemen, redden we het bijna nooit. Dat is ook logisch, want een man is natuurlijk sterker en vaak ook zwaarder dan een vrouw. En dus, moeten wij slimmer zijn. Op een slimme manier kunnen we onszelf beschermen. 

Dus hoe kun je dan het beste omgaan met deze angst en zorgen dat je veilig blijft? 

Angst is een overlevingsmechanisme dat je alert maakt en je voorbereidt op actie. Maar tegelijkertijd kan het je ook verlammen. Om die reden is het heel belangrijk dat je je niet mee laat sleuren in het gevoel. Je weet dat je bang bent, maar probeer toch zo kalm mogelijk te blijven. Angst wordt al snel in je gezicht ‘gelezen’ en dan is de kans dat je een prooi wordt vrij groot. Probeer dan ook zo arrogant mogelijk te kijken en vermijdt oogcontact. Dat wil niet zeggen dat je het persoon, die jij als dreiging ziet, niet in de gaten kunt houden. Vanuit je ooghoeken zie je ook veel en kun je hem alsnog volgen. Je merkt dat heel jouw lichaam vanzelf op scherp gaat staan, dus concentreer je op zijn voetstappen. Lopen ze van je weg of komen ze dichterbij. Zorg ook altijd dat je op de hoogte bent van cafés, snackbars of andere locaties in de straat die open zijn waar je naar binnen kunt vluchten voor hulp.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

Gelukkig zijn er manieren om je veiliger te voelen en voorbereid te zijn:

  1. Blijf alert, maar kalm
    Laat je angst je niet volledig overnemen. Blijf rustig ademhalen en analyseer de situatie. Vertrouw op je instinct, maar probeer rationeel te blijven.
  2. Loop met zelfvertrouwen
    Houd je hoofd omhoog en loop stevig door. Mensen die doelgericht en zelfverzekerd overkomen, worden minder snel als makkelijke prooi gezien.
  3. Vermijd donkere en afgelegen plekken
    Kies altijd voor goed verlichte straten en plekken waar andere mensen in de buurt zijn. Voelt een bepaalde route niet of minder veilig, loop of fiets dan liever een stukje om dan tegen je onderbuikgevoel in te gaan.
  4. Hou je telefoon en/of verdedigingstool binnen handbereik
    Vergeet niet dat je niet altijd de kans krijgt om je telefoon uit je tas te pakken. Zorg dan ook dat je die in je hand houdt. Het slimst is om dan al een telefoonnummer klaar te zetten om te bellen, zodat je snel kunt handelen als dat nodig is. Maar er zijn ook betere hulpmiddelen op de markt, zoals de zelfverdedigingsspray van Safe@All-times. Die belt, zodra jij de spray gebruikt, automatisch om hulp en stuurt per direct  je locatie door waardoor ze jou meteen kunnen komen helpen.
  5. Weet waar je naartoe kunt
    Loop langs plekken waar je eventueel naar binnen kunt vluchten als je je onveilig voelt, zoals een winkel, een café of een snackbar.
  6. Draag een verdedigingsmiddel bij je
    Een legaal zelfverdedigingsmiddel, zoals een spray die geen schade aanricht maar wel een dader kan markeren en desoriënteren, kan je een veilig gevoel geven. Safe@All-times biedt zo’n oplossing: een verdedigingsspray die niet alleen een luide sirene en felle flitsen heeft, maar ook automatisch je noodcontacten belt en je locatie doorstuurt.

Een veiliger gevoel begint bij voorbereiding

Het is begrijpelijk dat je soms angst voelt als je in het donker over straat loopt. Maar je kunt die angst verminderen door voorbereid te zijn en te weten wat je kunt doen in een onveilige situatie. Hoe meer controle je voelt, hoe minder bang je zult zijn. En misschien nog wel belangrijker: hoe veiliger je uiteindelijk bent.

Wil je weten hoe je jezelf nog beter kunt beschermen? Bekijk dan de innovatieve zelfverdedigingssprays van Safe@All-times en zorg dat je altijd voorbereid bent. Veiligheid is geen luxe, maar een recht. Blijf alert, blijf sterk en bescherm jezelf.                           

Terug naar blog